Konoe foe Konoe, Datra Fu Datra

Papa Touwtjie

Johan Eduard Touwslager, alias Papa Touwtjie, werd geboren op 21 december 1968 te Suriname. Hij is de jongste zoon uit een gezin van 14 kinderen en was de enige die altijd garant stond voor problemen. Helaas stierf hij veel te vroeg, op 9 juni 2005 is hij aan een schotwond overleden. Zijn jeugd speelde zich vooral af op straat. Hij was een fanatieke straatvoetballer en een getalenteerde kawinazanger.

Bij het veertigjarig bestaan van de Ware Tijd in 1997 kreeg rapper Touwslager “de troki grani”, een award voor een trendsetter. Hij was de eerste sranantongo rapper van Suriname in 1992 en is tot nu toe onovertroffen in zijn zuivere, diepe sranan-gebruik. Jullie praten sranantongo zei hij daar eens over, maar ik praat nengre. Zijn eerste interview met een krant stond in de Ware tijd van februari 1992. Hij had toen 6 hits op de radio waaronder ‘Mi no wan go na Santo Boma’. Papa Touwtjie was vooral razend populair onder jongeren en achtergestelde groepen vanwege zijn protestsongs en politiek getinte teksten, waarin hij beleidsmakers op de korrel nam. Papa Tie, heeft gerapt over hoop voor een nieuwe tijd waarin de verschillende groepen in Suriname samenwerken; bewogen liederen over armoede, over herstelbetalingen vanwege vijfhonderd jaar Afrikaanse holocaust en beroving van het zwarte volk, liefde voor Jah en Rastafari.

Vuurspuwende raps over corrupte, schietgrage politie en politici, liederen vol liefde en respect voor alle vrouwen en zijn moeder in het bijzonder, boasting-songs over zijn onovertroffen kwaliteit als rapper. Papa Touwtjie was de opvolger van Lieve Hugo in reality songs waarin ook liederen met “ondrofeni” oftewel levenslessen uit bittere ervaringen werden gebracht. Touwtjie heeft zeker tien cd’s gemaakt en veertig live bands opgezet. Een song rapte hij nooit hetzelfde, rappen was een voortdurend creatief proces bij hem en rappen deed hij zeker dagelijks een halve dag. In zijn hoogtijdagen begin ’90 werd elk nummer van zijn minstens tien tracks tellende cd een hit.

Bron: DWTonline
 
Free Joomla Templates by JoomlaShine.com