SURIPOP XV

Suripop XV viert bigi yari met nieuwelingen

Suripop XV staat weer eens voor de deur, het evenement waarop Suriname om het ene jaar op wacht.

Dit jaar een dubbel jubileum met de 15e editie en het 25 jarig bestaan van de Stichting ter Bevordering van Kunst en Kultuur in Suriname. Een compliment en de felicitaties zijn dan ook zeer op hun plaats. Zoals gebruikelijk vindt de opwarming voor dit componisten festival reeds een maand van te voren plaats.
Op elk radio- en tv station zijn dan de Suripop-nummers te beluisteren, waardoor het publiek zijn mening kan vormen over de composities. In elk gesprek voert ‘Suripop’ de boventoon: ‘welk lied gaat dit jaar winnen?’; ‘de liedjes zijn saai’; ‘ze lijken allemaal op elkaar’.Zelfs willen wij het een en ander kwijt. Met slechts twee kaseko’s en een salsa is er niet veel variatie op de cd. Wat jammer is, omdat er met Surinaamse stijlen vele kanten kan worden opgegaan. En met de zang gaat het mis bij bepaalde nummers. De organisatie zegt zoveel mogelijk te hebben gekozen voor nieuw zangtalent, wat op zich niet slecht is. Kijk maar wat Ngina Davis presteerde toen ze voor het eerst meedeed: ze ging er met de trofee vandoor voor haar componiste. Nieuw talent moet dus of worden bijgeschaafd of niet gebruikt. Want zeker is dat slechte zang afbreuk doet aan een nummer. Op zeker twee nummers is dan te horen hoe de artiest nog net de toon niet haalt.


En dat terwijl een geoefende zanger aan een niets zeggend nummer waarde kan geven. Een ander factor is dat een nummer staat en valt met het refrein. Een niet pakkende refrein of een zich te veel herhalend refrein is funest. Ook climaxen en anticlimaxen in een nummer moeten elkaar goed afwisselen. Kortom, er kan nog veel meer worden gezegd over de nummers. Feit is wel dat naarmate de finale nadert nummers of beter of slechter klinken. Het climax van dit evenement is op de gala avond wanneer de nummers live worden gepresenteerd en een jury bepaald wie de Jules Chin A Foeng trofee verdient.

Door de jaren hebben zowel ervaren als onervaren componisten de kans gekregen hun werk, hun kunst aan het groter publiek te tonen. Suripop XV onderscheidt zich niet alleen door de dubbele bigi yari van de andere jaren. Zo was er rond de start van het festival vorig jaar nogal wat onenigheid tussen de schrijvers en de stichting, omdat de stichting onder andere een beperking had gesteld voor deelname. Het Suripop-bestuur wilde dit jaar een nieuwe wind laten waaien: nieuwe liedjes-schrijvers de kans geven om zich te profileren. De ouwelingen moesten een pas op de plaats maken. Het product is nu hier, nu nog afwachten wie de ‘beste’ compositie heeft.

Met het uitkomen van de twaalf finale composities komen zoals eerder gesteld de kritieken los uit onze samenleving, van kenners maar ook van de doorsnee burger. Zo ook dit jaar. Wij van Mens en Maatschappij zijn voor u op zoek gegaan naar die meningen welke u verspreid over twee pagina’s kunt lezen en zelf uw conclusie mag trekken. Het evenement waarop heel Suriname om het ene jaar staat te wachten, Suripop, staat voor de deur.Deze keer voor de vijftiende maal. Zoals gebruikelijk vindt de opwarming voor dit componistenfestival reeds een maand van tevoren plaats. Op elk radio- en tv-station zijn dan de Suripop-nummers te beluisteren, waardoor het publiek zijn mening kan vormen over de composities. In elk gesprek voert 'Suripop' de boventoon: 'welk lied gaat dit jaar winnen?'; 'de liedjes zijn mooi'; 'de liedjes zijn saai'; 'ze lijken allemaal op elkaar'.

Het climax van dit evenement is op de gala-avond wanneer de nummers live worden gepresenteerd en een jury de beste compositie bekendmaakt. Door de jaren hebben zowel de ervaren als onervaren componisten de kans gekregen hun werk, hun kunst aan het groter publiek te tonen, zo ook dit jaar.Suripop XV onderscheidt zich niet alleen door de bigi yari van de andere jaren. Zo was er rond de start van het festival vorig jaar nogal wat onenigheid tussen de schrijvers en de stichting, omdat de stichting onder andere een beperking had gesteld voor deelname. Het Suripop-bestuur wilde dit jaar een nieuwe wind laten waaien; nieuwe liedjesschrijvers de kans geven om zich te profileren. De ouwelingen moesten een pas op de plaats maken.Het product is nu hier en het publiek heeft zijn mening. Mens & Maatschappij ging op pad en vroeg aan het publiek wat zijn mening is over Suripop XV.
 

Straatinterviews


Charmain Jacobs:
"Ik heb sommige Suripop-nummers gehoord, maar niet veel. Het zijn dezelfde die steeds worden herhaald. Ze zijn wel mooi, anders dan de voorgaande jaren. Charmain denkt bij Suripop aan goede muziek, heel wat van de bekende Surinaamse liedjes komen volgens haar voort uit Suripop."
Lita Reso is weg van Suripop, ze gilt direct haar liefde voor het nummer van Harold Gessel uit. "Hij schrijft zo romantisch. Ik vind eigenlijk al zijn liedjes leuk." Lita zegt verder dat de teksten van het jaar een hele goede inhoud hebben. "Liefde is iets wat we allemaal nodig hebben." Voor haar is Suripop een moment om van te genieten.Willem Resowidjojo vindt de Suripop-nummers van het jaar ook goed. Zijn favoriet is het pindalied (Peres Peres Pinda). Volgens Willem wordt er in dit lied op een hele komische manier een stukje geschiedenis verteld. Je kan erop springen, grapt hij en dan vergeet je alles. Dat vindt hij in deze dure en harde tijd nodig. Suripop betekent voor hem mooie momenten waarbij we Suriname nog meer kunnen waarderen.

Andy kent alleen het pindaliedje, de rest kan ik me niet meer herinneren, vertelt Andy. Wel geeft hij toe de liedjes die hij wel heeft gehoord best leuk te vinden. Andy vindt ook de clips anders. Volgens hem kan je zien dan men vooruit is gegaan. Als hij het geld heeft, gaat hij zeker naar de show en koopt hij ook nog een cd.


Chandra Naipal vindt de liedjes van Suripop best leuk, maar zij heeft ook niet allemaal gehoord. Zij maakte kennis met de liedjes van Suripop 15 door de clips. Volgens Chandra is Suripop beter geworden, men is vooruitgegaan. Chandra zegt dat vooral haar zoontje dol is op de nummers. Hij heeft al gevraagd om een cd.Raffie van Rijn is het honderd procent zeker dat 'Ini yu brasa' de winnaar wordt van Suripop XV. Suripop komt volgens Raffie maar een keer in de twee jaar en aangezien hij van Sranan poku's houdt, kijkt hij er elke keer naar uit. Hij heeft zelfs zijn kleding voor de show al uitgekozen. "Suripop laat mij aan Surinaamse popmuziek, Surinaamse kunst denken."
Kris kent de liedjes van Suripop XV niet. "Geen tijd gehad om naar ze te luisteren", geeft hij als antwoord. "Ik moet de hele dag werken." Hij vindt het wel leuk dat er geprobeerd wordt de Surinaamse muziek wat te laten groeien. "We maken leuke muziek dus dat mag gepromoot worden", vindt Kris.
Suripop is volgens Muriel Koejoe een beetje achteruit gegaan. "Er zijn wel goede teksten maar het kon beter." Het liedje Wiki Kari spreekt haar aan. "Het geeft een goed gevoel, heeft een goede melodie en een heel inspirerende tekst." Als zij Suripop hoort, denkt ze aan mooie liedjes.Bjorn & Jerry & Miquel "We hebben maar een paar gehoord deze keer", vertellen de heren. "En eigenlijk vonden we ze niet zo leuk". Volgens Bjorn hebben de nummers van Suripop XV geen effect en daarom onthoud je ze niet echt. "Die oude liedjes waren mooier." Jerry legt verder uit: "niet dat die liedjes slecht zijn maar a tempo, a systeem fu den poku fout". Volgens de heren zijn de nummers misschien aantrekkelijk voor oudere mensen, maar niet voor de jeugd. Ze zijn meer soulnummers, wat de cd misschien saai laat klinken.
Walter: “Suripop is voor mij een tijd met mooie en rustige nummers.” Toch vindt hij Peres Peres Pinda het leukst. Volgens hem wordt er in het lied gezongen over een stukje geschiedenis die in vergetelheid was geraakt. "Het is heel leuk dat die oude tijd weer uit de doos is gehaald. Het geeft aan dat we ons verleden niet vergeten. Muziek helpt je je moeilijkheden en zorgen vergeten, was muziek en zang er niet, dan had het leven geen waarde.
Bron: DWTonline
 

Page 1 of 4

Free Joomla Templates by JoomlaShine.com