SURIPOP XV

Mavis Noordwijk

‘Over Suripop kunnen wij praten of zwijgen’

"Pop is niet mijn ding, maar klassiek", zegt muziekpedagoge Mavis Noordwijk voordat zij een woord over Suripop wil reppen. De voorzichtigheid is nodig vanwege de kleinschaligheid van onze maatschappij, vindt zij.

Als zaken verwoordt worden wordt het meestal gezien als ruzie zoeken. “Dat wordt zo ontvangen. En niemand wil ruzie hebben of niet aardig gevonden worden. Het schijnt van groot belang te zijn dat je vooral aardig bent.”

Over het niveau van Suripop kunnen wij volgens de muziekpedagoge vele kanten op. Het gaat hierbij om de benadering van de doorsnee luisteraar, het herkenbare van de eigen situatie of dat van een ander, de emotionele liefde en gelukkig zijn. “Een pakkende tekst, je kan jezelf erin terug vinden. Een meezingende wijs die je emoties streelt. Het raakt je op je huid. Maar het kritische oogpunt wel of geen hoog niveau daar gaat het in principe helemaal niet om. Je bent niet geneigd om naar de muzikale kwaliteit te luisteren vanuit het verstandelijke niveau, want daar gaat het in deze niet om!"

Zij illustreert de elementen die belangrijk schijnen te zijn binnen deze muziekstijl. Het Surinaamse idioom; kaseko, kawina, kaskawi, Javaans, Hindostaans moet vooral herkenbaar zijn plus de universele elementen waardoor het zich kan onderscheiden van popmuziek in de wereld. Net zoals reggae waar dan ook door een ieder juist wordt gecategoriseerd. De kwaliteit van het arrangement ligt bij diegene die het arrangeert. Het maken van leuke muzikale grapjes of instrumentale verrassingen. Het arrangement zou kunnen zorgen voor een goede en mooie aankleding van de liedcomposities, waardoor het anders overkomt, maar dat staat los van de performer.

"Over Suripop kunnen wij praten of zwijgen", zegt zij doelend op het doel van de stichting. De stichting heeft zeker recht van bestaan daar het voorziet in een bepaalde behoefte. Het ontwikkelen van een eigen gezicht, waardoor er een alternatief is op het imiteren van de Amerikaan. Het inspireert mensen om te schrijven, die het muziekschrift niet of onvoldoende beheersen en of in de muziek niet onderlegd zijn. Maar vooral een goed gevoel kunnen weergeven. Als er naar de composities geluisterd wordt schijnen ze in een bepaald format te kunnen passen, een bepaald concept te hebben, een soort van Suripop-melodie wat signatuur voor dit gebeuren is.

Over de vocale performance heeft de muziekpedagoge een uitgesproken mening. “Sommige liederen passen niet bij alle stemmen. Het is nodig stemmen te gebruiken die de liederen dragen. Stemmen die gevormd zijn of gevormd worden om het lied op een bepaalde manier in te kleuren. Daarvoor is stemtechniek meer dan een vereiste voor een klankzuivere presentatie en het leveren van kwaliteit.
Het is leuk dat de beginners kennis maken met het podium en het applaus, maar zij zouden zich moeten laten scholen om muzikaal te groeien om verder te komen.

Bron: DWTonline
 

Page 4 of 4

Free Joomla Templates by JoomlaShine.com